W mojej rodzinie tradycją stało się już coroczne pieczenie przed Świętami Bożego Narodzenia kruchych ciasteczek. Już od początków grudnia ciągle słyszę: „Mamo, kiedy będziemy piec ciasteczka”. Dla dzieci ten wspólny czas spędzony na zagniataniu i wałkowaniu ciasta, wykrawaniu go  foremkami, pieczeniu i dekorowaniu ciasteczek jest bezcenny.

Próbowałam różnych przepisów na kruche ciasteczka, ale ten jest bezkonkurencyjny. Ciastka wychodzą naprawdę wyśmienicie.

Składniki:

1 kg mąki

40 dag cukru pudru

60 dag masła

8 żółtek

szczypta soli

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder, żółtka i sól. Zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godz. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciastka. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Życzę smacznego!